Wil jij elke dag een gelukkig nieuwjaar?

Het begin van een nieuw jaar heeft op mij een verfrissend effect. Ik heb allerlei nieuwe ideeën om mijn klanten te helpen, zodat we er samen voor zorgen dat elke medewerker fluitend naar het werk gaat.

nieuwjaar-sterretjeEn ik heb me 3 dingen voorgenomen, namelijk meer tijd te besteden aan mijn gezin, er vaker op uit te gaan en meer tijd te besteden aan mijn ontwikkeling. Allerlei dingen die mij gelukkiger maken.

Nieuwjaarstoespraak

Bij de start van het nieuwe jaar hoort ook de nieuwjaarstoespraak van de directeur. Daarin blikt hij terug op het voorbije jaar, noemt de belangrijkste resultaten die vorig jaar behaald zijn en vertelt wat hij dit jaar hoopt te bereiken. Een goede dienstverlening, innovaties, blije klanten, minder kosten en betere prestaties. En daarna wenst hij iedereen een gelukkig nieuwjaar.

Waarom maar eens per jaar een ‘gelukkig nieuwjaar’?

Zou je niet elke dag een gelukkige dag willen? Wens je je medewerkers niet elke dag een gelukkige dag toe? Gelukkige medewerkers zijn namelijk gezonder, innovatiever, werken beter samen en zijn productiever dan ongelukkige medewerkers.

Een nieuwe hype of oude wijn in nieuwe zakken?

Geluk is HOT. Paul Witteman is er naar op zoek. RTL nieuws besteedt er een hele week aandacht aan. Guido Weijers vertelt over zijn zoektocht in een nieuwe masterclasses. En dan zijn er nog de vele zelfhulp-boeken die je helpen om gelukkig(er) te zijn. Kortom, geluk is het nieuwe businessmodel.

Toch is geluk niet nieuw. Ruut Veenhoven, de geluksprofessor, doet al vanaf 1970 onderzoek naar geluk. De aandacht voor geluk neemt toe. Ook op het werk. Hoe staat het eigenlijk met het geluk in jouw organisatie? Hoe gelukkig zijn medewerkers nu echt?

Geluk op het werk

Geluk is vooral een gevoel. Het gaat om emoties. motivatieOp het werk gaat om de balans tussen de positieve en de negatieve emoties (ervaringen). Hoe meer positieve emoties op het werk, des te gelukkiger de medewerkers zijn.

En een gelukkige medewerker neemt verantwoordelijkheid, is gezonder en productiever dan een ongelukkige medewerker. Zorg daarom dat je weet waar medewerkers een positief gevoel en energie van krijgen, zodat je de kans op gelukkige medewerkers vergroot.

3 tips om direct mee aan de slag te gaan

Wil je morgen al aan de slag met geluk op het werk, dan is het belangrijk om te weten waar medewerkers ongelukkig van worden en wat je kunt doen om het geluk te bevorderen.

Medewerkers worden het meest ongelukkig van klagende collega’s, het te druk hebben en te weinig erkenning krijgen. Je kunt het geluk van je medewerkers bevorderen, door

  • hen meer beslissingsbevoegdheid en regelruimte (autonomie)  te geven,
  • hen uitdagende klussen te geven en
  • hen feedback te geven over hun prestaties.

Geluk zit in kleine en simpele dingen. Ook op het werk. De tips zijn niet wereldschokkend, maar de meeste organisaties vinden het lastig om ze toe te passen.

Meer weten?

Heb je vragen naar aanleiding van dit artikel of wil je meer informatie over het bevorderen van geluk op het werk, neem dan contact met mij op. Mail naar erika@succesinhr.nl of bel me op 06 – 22 43 33 69.

No comments yet.

Geef een reactie

Website gerealiseerd door Webalist B.V.