Zo voorkom je voor altijd een hoog verzuim

Elke HR-afdeling besteedt veel tijd aan verzuim, schrijft het recente Performa-onderzoek van ADP en Berenschot. Verzuim en re-integratie staat met stip bovenaan de lijst van dagelijkse werkzaamheden van de HR-afdeling. Dat komt, omdat HR de inhoudelijke deskundigheid over de Wet Verbetering Poortwachter heeft, de contacten met de bedrijfsarts onderhoudt en de verzuimrapportages opstelt.

voorkom verzuim

Gevolgen van verzuim

Maar kan HR het verzuim voorkomen? Ziekteverzuim tot 3% is ‘natuurlijk’ verzuim en heeft een medische oorzaak. Denk aan een gebroken been of een griepgolf. Verzuim boven de 3% is beïnvloedbaar en heeft te maken met cultuur en gedrag.

Managers hebben veel last van de gevolgen van het verzuim. Als een medewerker zich ziek meldt, heeft dat onmiddellijk effect op de dienstverlening. Afspraken kunnen niet nagekomen worden, klanten moeten misschien langer wachten, etc. Als de manager iemand wil inhuren om de afwezige medewerker te vervangen, dan kost dat geld.

Medewerkers hebben ook last van de gevolgen van verzuim, want zij moeten het werk van de afwezige collega opvangen en afspraken overnemen. Daardoor neemt de werkdruk toe, melden meer medewerkers zich ziek, neemt de werkdruk nog meer toe en zo kom je in een vicieuze cirkel terecht.

HR kan het niet alleen oplossen

En toch is vooral HR druk met verzuim en re-integratie, volgens het Performa-onderzoek. Terwijl ook managers en medewerkers er veel last van hebben. Tijd om te kiezen voor een gezamenlijke oplossing, want het beïnvloedbare verzuim kan HR niet alleen oplossen. Voor het veranderen van de cultuur en het gedrag is samenwerking met het management en medewerkers nodig.

Zowel HR, het management en de medewerkers hebben ideeën en oplossingen om verzuim te voorkomen. Ieder vanuit een andere invalshoek, een ander belang en een andere deskundigheid. Maar vaak weten ze dat niet van elkaar.

Neem vanuit HR de lead

Wil je dat het verzuim voor eens en voor altijd onder de 3% blijft, dan heb ik 4 tips voor je:

  1. zet het onderwerp op de agenda om het samen aan te pakken;
  2. praat de taal van het management en reken uit wat het verzuim kost. Stel dat jouw organisatie een omvang heeft van 400 medewerkers en een verzuim van 5%. Als het verzuim daalt met ‘slechts’ 1%, dan levert dat een besparing op van € 249.600,– per jaar;
  3. beschrijf wat je wilt bereiken op een positieve manier, want dat geeft medewerkers energie. En wat belangrijker is, het werkt beter;
  4. meer tips vind je in het ebook: 5 strategieën om verzuim voor eens en voor altijd te voorkomen. Vraag het hier gratis aan.

 

No comments yet.

Geef een reactie

Website gerealiseerd door Webalist B.V.